Hen igen

2012-01-31 14:51:26/Permalink/AllmäntSkit/Kommentarer (0)
Bara för att tjejsamla blev klassat som ett ord enligt saol, så innebär inte det att Robert börjar kalla mig för tjejsamlare.
Jag kommer knappast kalla han eller någon jag känner för hen heller, dom har namn först och främst.
Det är väl samma som knäppskalle, vackra, hen, tjejsamla, idiot och alla andra ord, man använder dom när det passar sig (tjejsamla passar sig aldrig, för min del).
Denne är också ett könsneutralt ord, så även personen, syskon, du, ni, vi, brukaren, eleven, kollegan och kunden.
Men om man nu vill ersätta ordet han eller hon med ett könsneutralt ord i en mening så går det inte utan att ändra meningen helt och hållet, enligt mig, möjligen att ''denne'' funkar men jag tror det blir fel det med.
På så vis är det ett bra ord, också, speciellt med tanke på det jag skrev igår.
-
Jag är ingen hen för mina nära o kära, bekanta, kollegor, skolkamrater, inte heller en kund eller en patient, jag är Linnéa.
Antar att det är samma på dagis, man är inte ett ord. Bara för att det finns dagis där hen används så innebär det inte att man utesluter andra ord, eller barnens namn och överanvänder ordet. Det används när det lämpar sig.
Just för att få den där neutrala grunden. Ingen kommer bli könsförvirrad, det blir inte jag när någon omnämner mig som du, person, denne eller som när jag var barn, att jag var barn.
Könsneutrala ord finns sen urminnes och används flitigt, dock har vi tydligen inte alla komplement ännu. Hen är ett bra komplement.

Books

2012-01-30 20:15:49/Permalink/AllmäntSkit/Kommentarer (0)
Nu har dom kommit. Jag ska börja plugga imorgon, ta igen.
Men idag är jag ledig, tacos och semlor står på tapeten.

Hen

2012-01-30 17:54:54/Permalink/AllmäntSkit/Kommentarer (0)
För min egna del är det ett ganska bra ord. Speciellt inom vården. Speciellt i skolan.
Många gånger i våra skolarbeten ska vi skriva om olika arbetssituationer.
Man får nämna olika jobb men man får absolut inte nämna saker som kan avslöja vem det kan vara.
För min del är det ju ganska öde eftersom jag jobbar med en person för det mesta och enbart syns med denne, så det jag nämner kan knytas till denne ...hen.
På riktigt alltså. Dock har jag ju haft fler jobb, så jag kan ju nämna att det är ett gammal jobb. Men för säkerhetens skull, skulle det vara nice med ett hen, när man ska beskriva ex. ett arbetsmoment. OSV.
-
Det ordet om man jämför med tjejsamla känns mycket mer lämpat för oss alla och användbart utan att vara nedlåtande.
Konkreta saker har sina ord. När man medvetet vill vara allmän, neutral och kanske t.om "förvirra" så är hen ett bra ord.
Jag har inte studerat all världens språk men jag är rätt så säker på att det finns ord i andra språk som har samma motsvarighet som hen.
-
Svenska språket har väldigt få ord om man jämför med exempelvis spanskan.
För min del tar jag gärna emot nya vettiga ord.