Hen igen

2012-01-31 14:51:26/Permalink/AllmäntSkit/Kommentarer (0)
Bara för att tjejsamla blev klassat som ett ord enligt saol, så innebär inte det att Robert börjar kalla mig för tjejsamlare.
Jag kommer knappast kalla han eller någon jag känner för hen heller, dom har namn först och främst.
Det är väl samma som knäppskalle, vackra, hen, tjejsamla, idiot och alla andra ord, man använder dom när det passar sig (tjejsamla passar sig aldrig, för min del).
Denne är också ett könsneutralt ord, så även personen, syskon, du, ni, vi, brukaren, eleven, kollegan och kunden.
Men om man nu vill ersätta ordet han eller hon med ett könsneutralt ord i en mening så går det inte utan att ändra meningen helt och hållet, enligt mig, möjligen att ''denne'' funkar men jag tror det blir fel det med.
På så vis är det ett bra ord, också, speciellt med tanke på det jag skrev igår.
-
Jag är ingen hen för mina nära o kära, bekanta, kollegor, skolkamrater, inte heller en kund eller en patient, jag är Linnéa.
Antar att det är samma på dagis, man är inte ett ord. Bara för att det finns dagis där hen används så innebär det inte att man utesluter andra ord, eller barnens namn och överanvänder ordet. Det används när det lämpar sig.
Just för att få den där neutrala grunden. Ingen kommer bli könsförvirrad, det blir inte jag när någon omnämner mig som du, person, denne eller som när jag var barn, att jag var barn.
Könsneutrala ord finns sen urminnes och används flitigt, dock har vi tydligen inte alla komplement ännu. Hen är ett bra komplement.