Förstår inte

2015-06-02 01:54:00/Permalink/AllmäntSkit/
kom över att folk är så fruktansvärt emot djuravel.
Jag hajar inte varför?
 
Vad är det för något med kontrollerad avel som är hemskare än okontrollerad avel?
Det man gör är att medvetet inte korsa individer som bär på sjukdomar, eller korsar två bärare, eller andra åkommor och man kontrollerar att katten man avlar inte bär på dödliga sjukdomar. Man korsar heller inte så att det blir inavel och vi får lite smått kontakt med avkommornas ägare, vilket är kul.
Som med M och hans ögonproblem han hade första halvåret - vi vet inte vad det kommer ifrån, men vi ville ej riskera att föra det vidare. (Så bajjade han på fel ställen även). Det kan vara genetiskt eller kombinationen.
 
Okontrollerad avel för mig är gatukatter som är mamma, syskon, kusin till varandra på samma gång som sprider virus superlätt. Eller avel där man inte vet om katterna är syskon, eller där man inte har uteslutit dödliga sjukdomar eller att katten är sjuk.
 
Raskatter är inte sjukare. Konstigare etc. Det är en myt. 
Det är också en myt att var o varannan har en "halvskogis" hemma, jag känner i princip alla uppfödare i hela sverige, eller känner till. Det finns inte med på kartan att dom slösar ofta sina 10-40 års arbete med skogislinjen på huskatter. Chansen är minimal, så pass minimal att alla som jag mött alltså ca 10st/utst som är besökare som säger att som har en blandning inte vet vad dom snackar om... Sån stor lokal avling finns inte ens inom rasen ffs.
 
:)
 
 
M och systern 6 mån.
 
Sen skiter jag i hur folk köper blandisar, huskatter o allt det där.
Men hur mkt vet ni egentligen om oss som är i andra änden?
 
 

Kommentarer

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback