Få i sig b12? Som veg

2018-12-19 22:55:00/Permalink/AllmäntSkit/
Detta är ju något som man aktivt måste försöka att få i sig, speciellt som veg och ibland när man har haft kraftig mens och inte brytt sig i att berika maten i nån period kan man känna sig trött.
 
Jag tänkte att jag kan dela med mig av dom metoder jag använder mig av samt hur dom fungerar för mig. För mig funkar det bäst om jag varierar källorna, sen är jag inte uppdaterad om dem senaste rönen utan jag skulle väl säga att infon jag kör efter är 10-15 år gammal. Specifikt gäller det b12, dom andra som relaterar lite som b6 och järn får jag i mig per automatik då det finns mycket av det i växtriket och det är ju vad jag främst äter.
 
  • Äta ägg! jag brukar äta ungefär tre om dagen imellanåt. Ägg funkar bäst på mackan enligt mitt tycke. Jag köper dom äggen där hönsen får utomhusmöjlighet vilket ofta blir konventionellt, ekologiska ägg är dock lite mer näringsrika på b12. 
     
  • Dricka vitamin well, detta tycker jag är ganska enkelt och är snällt mot min mage. Men inte dagligen.
  • Kosttillskott b12, detta är den absoluta sista lösningen för mig , funkar att äta max 1-2 tabletter i veckan ungefär så oregelbundet som möjligt, annars blir magen kass. 
  • B12-berikad sojamjölk/mjölk. Tiden flyger, förr var endast mellanmjölken berikad, nu är alla det :) 
 
  • Även äta c-vitamin sägs ju hjälpa upptagandet av b-vitamin, däremot är jag inte längre säker på detta. Kanske hjälper det endast för b6.
  • Att undvika kaffe i samband med att man käkar b12, då kaffet hämmar upptaget. Inte heller så säkert på detta.
Så det var ju iaf mina sätt att piggna på sig lite, tror inte det funkar för alla. Men det funkar iaf för mig. Det viktigaste för mig i de kostval jag gör är saker som är snälla mot magen samt snälla mot djuren. Nu vet jag dock att vegs över lag hatar när man nämner att man käkar ägg, men jag gör det inte dagligen, jag väljer dom produkter där hönsen sägs lida minst. Jag önskar att jag kunde ha egna höns dock.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback